השימוש בשמנים נדיפים מוכר מזה 6,000 שנה והיה נפוץ במצרים העתיקה. בתקופה ההיא נעשה שימוש בתמציות לטיפול במחלות. אבי הארומתרפיה, מי שהציג את השיטה הזו למערב ופיתח אותה, הוא הרוקח רנה מוריס גאטפוסה. הוא עבד במפעל לבשמים שהיה בבעלות משפחתו ולזכותו נזקף ייסוד התנועה המודרנית של הענף הטיפולי הזה. הוא טבע את המונח 'ארומתרפיה' בשנת 1928.
באחד הימים, בזמן שעבד גאטפוסה במעבדה של מפעל הבשמים, נכוותה ידו ותגובתו המהירה הייתה להשקיע אותה בקערה מלאה בשמן לבנדר שהייתה בסמוך לו. הכווייה בידו התרפאה מיד. כתוצאה מכך, הגיע גאטפוסה למסקנה שהייתה לשמן ללא שום ספק השפעה מרפאת ומחטאת אפקטיבית. ארומתרפיה היא שיטת טיפול שבה נעשה שימוש בשמנים נדיפים מרוכזים צמחיים בעלי ארומה תמידית. האלמנטים בתרכובת השמנים הנדיפים מתאפיינים בתכונות ארומטיות שונות, ולכל צמח ארומטי יש טעם שייחודי לו. השימוש בשמנים נדיפים בארומתרפיה נעשה בצורה מדוללת לרוב המצבים הפתולוגיים. לשם כך, השמנים מעורבבים במים או בשמן אחר שנקרא 'נשא'. עיסוי הוא אחת השיטות הנפוצות ביותר שנעשה בהן שימוש במשולב עם שמנים צמחיים ארומטיים.
שמנים נדיפים יכולים לחדור לגוף ולהיספג בו, וכך הם מרפאים רקמות ואיברים פנימיים. הרבה אנשים מכירים את חוויית הרגיעה בתוך אמבט חם וריחני, ולשם כך הם מוסיפים כל מיני תוספים ארומטיים למי האמבט.
רוב התוספים האלה מכילים שמנים נדיפים שמשמשים לטיפולים באמצעות שמנים צמחיים ארומטיים. הוספת כמה טיפות של שמנים נדיפים למי האמבט מרגיעה ומשככת כאב בנוסף להשפעות הממריצות והמעוררות של השמנים הללו. השמנים הללו גם מעבירים עייפות ותשישות ומחדשים את מאגרי האנרגיה בגוף. יתרון נוסף מתבטא בשאיפת האדים שעולים מהשמנים הנדיפים בשל החום של מי האמבט. שאיפה [אינהלציה] היא אחת משיטות הטיפול הישירות והמהירות. הסיבה לכך היא שהמולקולות הנדיפות של השמנים הללו משפיעות ישירות על איברי הריח ומורגשות מיד על ידי המוח.
הכרה מלאה על ידי הלשכה הישראלית למקצועות בריאות משלימים, אגודת הנטורופתים הישראלית ואיגוד הרפואה הטבעית האירופי.
השיטה המפורסמת ביותר שזכתה להערכה לאורך ההיסטוריה בזכות תוצאותיה המוצלחות היא שאיפת אדים מתמיסת מים חמים בקערה שנוספו לה כמה טיפות של שמנים נדיפים. האדם יושב כך שפניו מופנים לעבר התמיסה. הוא מכסה את ראשו ואת הקערה במגבת כדי למנוע מהאדים להתנדף החוצה, וכך הם עולים ישירות אל פניו.
ניתן לחזור על ההליך הזה פעמיים עד שלוש פעמים ביום, אך אנשים שסובלים מאסתמה לא צריכים לפעול לפי ההליך הזה. יש שמנים נדיפים שניתנים לשימוש ישירות באמצעות מגבון או על הכרית באופן שמאפשר לשאוף את האדים. שאיפת אדים משמנים נדיפים היא מסורת יעילה ועתיקה ששימשה לטיפול בהצטננות ושפעת. כמו כן, היא מועילה לעור שמנוני. שיטת טיפול אחרת שעושה שימוש בשמנים צמחיים היא הנחת קומפרסים. הללו מועילים לטיפול בכאבי פרקים ומיחושי שרירים וגם בחבורות וכאבי ראש.
ניתן גם להכין קרמים, שמנים ותחליבים שמכילים שמנים שהופקו מצמחים. ארומתרפיה מועילה למגוון רחב של בעיות בריאות, וטיפול כזה מתאים לכל קבוצת גיל והשפעתו עדינה דיו. הוא מועיל במיוחד כטיפול ארוך טווח למחלות כרוניות, ומונע את התפתחותן של מחלות מסוימות. טיפול בשמנים צמחיים ארומטיים הוא גישה טיפולית מקיפה ולכן המטפל מנסה לקבל תמונה מלאה לגבי מצבו של המטופל ואורח חייו, לגבי הרקע המשפחתי שלו ואופיו, כמו כן הוא בוחן את התסמינים שדורשים טיפול. בהתאם לרשמיו של המטפל על סמך ניסיונו והידע שרכש, הוא בוחר את סוג השמן או השמנים הנדיפים המתאימים ביותר למצבו של המטופל כדי להפיק את התוצאות הרפואיות הרצויות. הסטודנטים שלנו לומדים לזהות את תכונות השמנים ולהתאים אותם למטופלים לפי אישיותם ומצבם הגופני והרגשי. תוכנית הלימוד כוללת אמצעי זהירות ואופן השימוש בהם, טיפול בשמנים לבעיות עיכול ונשימה, טיפול בבעיות דרמטולוגיות, טיפול בבעיות גינקולוגיות, מחלות פנימיות, בעיות התנהגותיות ורגשיות, בעיות נפשיות, בעיות אורתופדיות, טיפול בתינוקות ובילדים, שימושי ארומתרפיה לאימהות, הכנת קרמים, ג'לים ותערובות ארומתרפיות, תכונות ושימושים של שמנים צמחיים, עיסוי ארומטי ועוד.
מרצים מפורסמים בתחום זה בעלי יותר מ-20 שנות ניסיון טיפולי.
קופות חולים, בתי חולים, מרפאות פרטיות, בתי אבות, מרפאות לאורח חיים בריא, אתרי נופש, מרכזים טיפוליים של CIM ועוד.
תעודת מטפל מוסמך בארומתרפיה ותעודת עיסוי ארומתרפי ממכללת CIM בבית החולים הצרפתי. בנוסף לתעודות מ-CIM, כל בוגר מקבל תעודה בין-לאומית מטעם ארגון הרפואה המשלימה, CMA, שמקום מושבו בלונדון. תעודה זו מהווה הסמכה לעבוד בכל רחבי העולם.